Евро 2020 Домакин

Евро 2020 година този път ще бъде в един по-различен вариант. Домакин на Европейското първенство сме свикнали да е една държава, която се избира предварително, като този път, за първи път домакин ще бъдат 13 града в Европа от 13 държави. Финалът ще бъде на стадиона в Англия Уембли, както и полуфиналите.  Може да се каже, че домакин в крайния етап на Европейското първенство 2020 ще бъде Англия, но по принцип домакини са 13 държави и това се прави за първи път в историята на Европейските първенства.

евро-2020-домакинПрез 2020 година се честват 60 години от основаването на този реномиран турнир, като по тази причина организаторите са решили да направят тази промяна в Европейското първенство по футбол на УЕФА. Отборите, които ще се борят за за тези места за класиране в Европейското първенство ще бъдат 55 държави, като само 24 от тях ще се класират за Евро 2020. Тук любопитното е че за разлика от предишните европейски първенства гарантирано участие няма никоя държава, дори и тези 13 Държави, които ще бъдат символичен домакин. Те ще участват в квалификационната фаза и ще трябва да се борят за място на турнира. Европейско първенство по футбол 2020 – Уикипедия.

Нека видим и кои са домакините на Евро 2020. Това са държавите на Дания. Унгария, Ирландия, Холандия, Румъния, Шотландия, Испания, Азербайджан, Германия, Италия Русия, и Англия. В Англия ще се проведат няколко мача от груповата фаза, осминафиналите, полуфиналите и финала на стадиона Уембли.

Фаворити за Евро 2020 

Нека видим кои отбори имат по-големи шансове за спечелването на Евро 2020 турнира. Както знаем във футбола сигурни неща няма и по принцип е трудно да се прогнозира шампиона, но като едни от фаворитите се считат отборите на Франция и Белгия. Френския национален отбор е съставен от млади играчи, които са в много добра форма в момента. Тези играчи са на около 20 25 години, така че до 2020 година, Тте ще бъдат с още по-голям опит и предполагаме че ще са един от фаворитите за спечелването на Европейското. Други отбори които може да отличим като потенциални конкуренти за титлата и с по-голям опит в европейските и световни първенства са отборите на Германия Италия Испания, Белгия и Португалия. Италия тази година трябва да направи всичко възможно да се класира, защото за Мондиал 2018 отбора на скуадра адура не успя да се класира, което беше голяма изненада във футболните среди.

Евро квалификации и Лига на нациите

За разлика от предните години, когато се провеждаха европейските първенства по футбол тази година Моделът на квалификациите за класиране вече са в друг формат. определено схемата не е лесна много за разбиране, но с няколко думи Ще се опитаме да ви разясним нещата на този нов формат. На мястото на приятелските мачове преди Европейското първенство се провежда турнир Лига на нациите. В тази лига на нациите, където отборите са разделени на 4 дивизии, като всяка дивизия има 4 групи. Класиралия се на първо място в групите, отива на плейофен турнир, където ще се определят 4-те участници, които директно се класират за Евро 2020 турнира.

Лигата на нациите дава право на четири отбора да се класират директно за Евро 2020, без да има нужда да играят квалификации за Европейско първенство.  В случай че отбора е спечелил вече място от квалификациите, се дава право на втория отбор да се класира за Европейското първенство

Какво трябва да направи България за да се класира на Евро 2020, чрез Лига на нациите?

България заема в момента първо място с две победи. Трябва да запази първото си място и ще се класира за плейофите, където да се бори за 4-те места даващи право на директно класиране за Евро 2020. Победителите в дивизиите ще станат ясни, едва като приключат Евро квалификациите за останалите 20 места.

Лигата на нациите дава право на 4-те победителя в 4-те дивизии да се класират директно за Евро 2020, а останалите 20 отбора ще се класират от квалификациите за Европейското първенството.