Антоан Гризман – накрая всички му повярваха

Антоан Гризман (Antoine Griezmannе) е роден в малкия френски град Макон, през 1992 година. Майката на Антоан, Исабел, е родом от Франция, но тя е чистокръвна португалка: родителите й емигрират от родната си страна в град Макон през 1957 година. Баща му го въвежда в магията на футбола, защото е треньор на местния отбор, който е във втора аматьорска лига във Франция. Още в ранна възраст Гризман старши се опитва да лансира сина си да се обучава във футболната академия, но експертите отсичат, че е много слаб и неперспективен за футбола. Голяма грешка!

Днес стилът на игра на Гризман се сравнява с уменията на Бекъм, а крехката му физика се свързва с експлозивната скорост, с която Антоан е известен. В младостта идолът на Гризман е Дейвид Силва (въпреки че според майката на играча той искал да бъде като Павел Недвед и затова боядисва косата си от ранна възраст – навикът му остава до днес).

антоан гризман

Началото на футболната кариера на Антоан Гризман не започва супер блестящо. За първи път Антоан е забелязан на 14 години от представители на клуба на „Реал Сосиедад“ в приятелски мач на младежите от „Монпелие“ и „Пари Сен Жермен“ през 2005 година. Птичето на късмета каца и на неговото рамо. Те му дават шанс за една седмица пробен период, след което той влиза в клубната академия. Постепенно Гризман става част от ядрото на „Реал Сосиедад“. 2009 година е знаменателна в кариерата му, той вкарва 5 гола в четири мача.

Антоан Гризман заплата

С позицията на ляв халф талантът на младия футболист се разкрива напълно и през пролетта на 2010 г. той подписва договора си с „Реал Сосиедад“ за цели 5 години. Това е първата му голяма стъпка в професионалната футболна кариера. След 3 години става капитан на отбора, а през 2014 г. се премества в „Атлетико Мадрид“, за 30 000 000 евро. За 2019 се говори, че заплатата му надхвърля 380.000 евро на седмица. В новия клуб той играе в атакуваща позиция. Скоро Антоан Гризман става най- добрият голмайстор и почти във всеки мач и се включва в за националния отбор от 2010 година. Французинът се отличава силно на европейското първенство през 2016 г. Но не минава без проблеми, през 2013 г. Гризман е дисквалифициран за една година поради факта, че преди мач е видян в нощен клуб, където се забавлява. Но този инцидент не се отразява на качеството на играта му на терена. На Световното първенство през 2018 г. той става най-добрият играч във финала. В решаващия мач с хърватския отбор, нападателят реализира дузпа на 38-та минута.

Гризман е най-добрият голмайстор на френския отбор на световните първенства от 1958 година. А това означава, че футболистът има високо техническо ниво, лекота на движение с топката и елегантност, присъщи на испанските играчи. Благодарение на финото си тяло, Гризман лесно маневрира на терена. Заслужава да се отбележи и експлозивния му резерв, който е идеален за контраатаки, както и добри точни изстрели.

Но и той си има свои странности… Антоан вярва на особен талисман – боксерки със Спондж Боб, според него, му носят късмет и задължително обува боксерките си на всеки мач. В същото време нападателят е дълбоко религиозен човек. Това се вижда от татуировките му, всяка от които има специално значение. Образи на Исус и Дева Мария, инициали на родители, броеница, заобиколена от звезди и облаци, думата „НАДЕЖДА” върху фалангите на пръстите, „Направи живота си мечта и превърни мечтата си в реалност“, гласи татуировка на ръката на Антоан Гризман. И феновете му обичат неговия победен танц ва терена. Антоан след вкаран от него гол просто танцува, наистина емоцията си заслужава.

Антоан Гризман личен живот, семейство, жена, деца

Личният му живот, за разлика от други футболисти, е дискретен. Той сключва таен брак през 2017 година с приятелката си Ерика Чоперена. Връзката им датира от 2016 г., когато Антоан, вече на 24 години, играе за „Реал Сосиедад“. Почти веднага се ражда дъщеря му Мия.

Ерика не е модел, тя дори и не е стандартната лъскава красавица, а е обикновено момиче, за което много фенове на футболиста понякога го упрекват, изразявайки изненада от избора му. Изненадващо е, че тя е с педагогическо образование. Но футболистът не обръща внимание на тези атаки. Въпреки че има бакалавърска степен по образование, Ерика е голям фен на модата. Тя има блог, в който ежедневно пише за външния си вид и избора си на дрехи, затова има десетки хиляди последователи в Twitter и Instagram. Естествено, популярността на Ерика се дължи до голяма степен на Гризман. Постиженията му са много, но все пак да изброим някои от тях: 2014 – финалист от Шампионската лига, най-добрият футболист на Европейското първенство 2016 и разбира се вече казахме за 2018 година, когато триумфира на Световното по футбол. УЕФА избира Антоан Гризман за най-добър футболист в Лига Европа за сезон 2017-2018. Медиите го наричат „Футболния убиец с бебешкото лице“. Той наистина знае как да прониже мрежата на противниковия отбор.

Пред медиите споделя, че така се връща в детството и изпитва невероятна радост. Ако има нещо генетично заложено във високия 176 см звезден футболист, то може би идва не само от баща му, но и от дядо му, който е бил също футболист. Но на първо място е жаждата му да се докаже, че може. И, със сигурност, го прави по супер добър начин – просто Гризман!