Лионел Меси – златното момче на футбола

Защо Лионел Меси не се вписва в никаква класификация?

Но, първо, знаете ли как е цялото му име?

Лионéл Андрéс Мéси Кучитѝни, набор 87, идол за всички малки момченца, които искат да станат футболисти.

Слава, пари и щастливо семейство – наистина като от звезден филм.

Със сигурност финикийските знаци го правят най-скъпоплатения футболист в света.

Лионел Меси Барса

Ето и финансовите факти: той получава годишно 126 000 000 евро, тоест над 30 000 000 от конкурента си Кристиано Роналдо. Лионел Меси прави този финансов скок заради договора си с ФК „Барселона“, който е до 2021 година.
Нещо любопитно за него – той е първият футболист в историята, който минава границата от 100 000 000 евро постъпления за 1 година. В тази сума са доходите му от заплати, бонуси и различни спонсорски договори. Меси е рекламно лице на Gatorade, Huawei Technologies, Adidas и Tata Motors.

И като стана дума за договора на аржентинеца – ето малка пикантна подробност: първият договор на футболната звезда с ФК „Барселона“ е подписан на…. салфетка. Това става през декември 2000 година в ресторант в Барселона. Бащата на малкия футболист – Хорхе Меси, настоява за незабавен договор. Тогава Меси е само на 13. В ресторанта няма лист хартия и договорът е подписан от двете страни на проста салфетка, която сега се съхранява в музея на клуба. 

Всъщност това е трогателната история за едно момче, на което е поставена диагноза хормонален дефицит.  Лионел Меси по тази причина не е бил особено висок на тези години и му поставят инжекции с хормони на растежа. Това е доста скъпо лечение и ако не е било проведено, той едва ли щеше да е по-висок от 140 сантиметра. Благодарение на инжекциите той става цели 169 сантиметра.

И бабата на Лионел Меси има важна роля в кариерата му. Точно тя го води за първи път да започне да тренира футбол, когато е на 4 години. Каква баба, а!

Детските снимки на Меси са много популярни днес. Светът на футбола за много хора по света се асоциира с Лео Меси, който е най-добрият играч в Европа. Той е уникален на футболния терен и спортните журналисти и бивши футболни величия не пестят суперлативите си за него.

Лео Меси биография

Лионел Меси е не просто перлата на „Барселона“…

„Всички ние, които тренираме и играем заедно с Меси през цялата година, знаем, че Лео е най-добрият в света,“ твърди Неймар, нападател на „Барселона“ и играч в националният отбор на Бразилия.

Лео Меси 5 пъти става носител на „Златната топка“ и „Златната обувка“.

“Златната обувка” е наградата на най-добрия голмайстор на Европейското първенство.  Меси винаги е бил достоен за „Златната топка“ и „Златната обувка“. Стотици хиляди футболисти мечтаят за тези две футболни отличия, но цели пет пъти по 2 – това е зашеметяващо постижение.

Най-добрият футболист на Kопа Aмерика – и това отличие е в биографията на футболиста. И още много други, свят да ти се завие!

„Всеки, който не обича Меси, не разбира нищо във футбола. Не мога да си представя какво е в съзнанието на такива хора,” категоричен е нападателят на Аржентина, Карлос Тевес.

Adidas неслучайно си избират Лионел Меси за рекламно лице. Така те си вдигат продажбите, той е един от основните активи на Adidas.

„Има два вида играчи … и Меси“ казват в централата на компанията в Германия. Спортните обувки днес са на върха на популярността. Маратонките отдавна са престанали да бъдат просто обувки за спорт и са обувки за всеки ден и стилът на конкретен модел често излиза на върха. И Меси продава добре като рекламно лице на спортната фирма.

Лео Меси жена и семейство

А в личния живот днес той се радва на любяща съпругаАнтонела Рокуцо.

От 2017 година те са семейство след 10 годишна връзка, от която имат 3 прекрасни сина. Първородният им син се казва  Тиаго и е роден през 2012 година, а през 2015 година се ражда братчето му Матео. А изтърсакът се казва Чиро. Медиите спрягат какви ли не интриги за техния брак, но истината е една, те все още са щастливо семейство. Това очевидно се вижда от снимките им.

Без съмнение всеки си задава въпрос – като е толкова богат Меси, дали се занимава с благотворителни дейности?

Да, той наистина е с добро сърце и се включва в благотворителните кампании на УНИЦЕФ. Дори създава своя благотворителна организация – фондация „Лео Меси“ през 2007 година. Парите са за здравеопазване, образование и спорт за деца.

Знаменитият футболист се грижи за футбола в родината си и финансира някои футболни отбори…

Но никога бялото не е само бяло…

През 2013 гръмва скандал с футболния идол на милиони хора по света за данъчни измами. 2016 г. Меси и баща биват осъдени за данъчни измами, имат 21-месечни затворнически присъди, както и плащат суми в размер на 1,7 млн. евро и 1,4 млн. евро за глоби.

Да, но кой от богатите хора не е бил обвиняван в укриване на данъци…

Нищо ново под слънцето. Това не намалява ореола на Лео Меси, който винаги твърди „Просто играх футбол“ по повод на обвиненията.

Той не просто играе футбол, но го прави божествено яко, със сигурност.