Лотария

Какво знаем за лотарията?

lotto

Лотарията е вид игра, при която печалбите се разпределят посредством жребии. Главна цел на участниците в играта е да спечелят. Всеки се стреми към максимална печалба и натрупан джакпот за тиража. След закупуването на даден лотариен билет, наричан и талон, печалбата ако има такава, зависи от комбинация от цифри, букви, цифри и букви или друг вид комбинация, която е определена от организатора и ясно написана на гърба на талона или билета. При определена или определени комбинации талона печели, при липса на такива комбинации талона не печели. Това е в общи рамки, като вече съществуват множество видове лотарийни игри със символи, картинки и други знаци, а не само букви и цифри.

1.История на Лотарията по света и България

  • Лотарията в световен план

Създадена е през далечната 180-200 преди новата ера от Династията Хан в Китай. Като основна цел на тази лотария, наричана „кено“ е била финансова помощ за изграждането на великата китайска стена. По-късно в Европа лотария е била забелязвана в Римската империя, при организирането на вечерни забави и развлечения. там имено се е практикувала лотарията. При император Августус Цезар е организирана тип лотария с помощ на възстановяване на Рим, като победителите са били награждавани с ценни произведения на изкуството.

За съвременен тип лотария, близка до сегашната се говори за около 1500 година, когато в градове в Белгия и Холандия започва предлагането на билети от лотарията, с парични награди и фонд. Билетите са били около 4-5000, като наградите са били на стойност близо 1800 флорина или над 150.000$ в сегашни пари.

  • Лотария в България

Едни от първите данни за лотария в България са от управлението на княз Фердинанд, когато се учреждава Софийска лотария, а по-късно през 1922 година се вмъква идеята за държавна лотария. Официално се основава през 1936 година със специален царски указ. Има един период, в който отново няма лотария и вече през 1958 година до ден днешен имаме Държавна лотария, която е работеща в един или друг формат. Наричана е държавна парично-предметна лотария на България. Лотарията в България се разделя на традиционна и момента.

2.Лотария в България по време на демокрацията

След 1989 година, с развитието на частния сектор, започва и големия интерес от различни компании за разработване на пазара на лотарийни игри. Освено спортния тотализатор, който освен игрите 5от35, 6от49, 6от42 и спорт тото 1, започват да навлизат и различни компании с игри на късмета под формата на колело на късмета, игри с парични и предметни награди, лотарийни билети със сектори за изтриване, който по дизайн и визия привличат потребителите. Освен това започва и изработка на лотарийни билети с няколко шанса за печалба или един лотариен билет, а с две или повече игри в него. Това допълнително кара участниците в игрите да изпробват късмета си на този вид лотария.