Стандартни залози за футболни мачове, 1X2, първо и второ полувреме, двоен шанс

topk-a-futbolСтандартните залози на футболни мачове са най-често играните. Лесни са за разбиране и следене, не се нуждаете от много мисъл, за да анализирате ситуацията.

Един от общоприетите залози е 1X2. Дефинирайки името му, в него се съдържат трите възможни изхода от един мач. Единицата е за победа на домакина, Х е равенство, а двойката показва победа за госта.

Пример: Играят Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Мачът се играе на Олд Трафорд (стадиона на Юнайтед). Ако заложим на 1 (единица), то залагаме на такъв развой, при който Манчестър Юнайтед да излезе победител от мача (в редовното време). Ако заложим на 2 (двойка), залагаме на Манчестър Сити да си тръгне с победата, а Х означава, че сме преценили мачът за оспорван и мислим, че ще завърши наравно.

1X2 залозите важат само в редовното време и продължението, добавено към него. Този тип залози не важат за двете продължения от по 15 минути или дузпи.

Ако сте заложили на същия мач с 1 (единица), мачът в редовното време приключва 1:1, а след това Ман. Юнайтед печелят на дузпи, вашият залог не е печеливш, защото единицата важи само в редовното време, където резултатът е бил 1:1.

Залог първо и второ полувреме

Залогът на първо и второ полувреме може да се дефинира като два различни залога, които си приличат. Едната възможност е да се заложи на едното полувреме, без то да има пряка намеса върху другото и крайния развой на мача. Ако сме заложили мачът между Юнайтед и Сити да завърши Х през първото полувреме, печеливш е залогът ни, когато първото полувреме завърши при реми, без значение как ще завърши второто полувреме.

Другият, малко по-различен, но подобен залог е комбинираният “първо полувреме/краен резултат”. При него се залага на комбинация от две прогнози – една за първото полувреме и втора за второто. Този залог е по-рисков, а затова и коефициентът е по-висок. За да е печеливш залогът, то трябва да уцелим 2 от 2, т.е. да познаем 1, Х или 2 за първото полувреме, а след това и за второто. Ако познаем резултата на едно от двете полувремена, но не и двете, залогът е губещ.

Двоен шанс

Двойният шанс е по-малко предпочитан залог, при който коефициентът често е по-нисък, но на база статистиката и информацията, която имаме, може да се окаже доста печеливш. Използва се често, когато играят два отбора с разлика в класите, а ние считаме, че този с по-малко потенциал няма да загуби мача.

Залозите с двоен шанс с делят на три:

  • 1X – залогът е печеливш, когато мачът завърши с победа за домакина или равенство (в общия резултат; без продължения и дузпи). Залогът е губещ при победа на госта;

  • 12 – залогът е печеливш, когато мачът завърши с победа на един от двата отбора (в общия резултат; без продължения и дузпи). При равенство, залогът е губещ.

  • Х2 – залогът е печеливш, когато мачът завърши с равенство или победа за госта (в общия резултат; без продължения и дузпи). Залогът е губещ при победа за домакина. При двойния шанс имате възможност за залог на две позиции от общо 3 възможни за 1х2.